Eppunormaali.net - Eppujen fanisivutEppunormaali.net --> Cocktail Bar --> Juttuarkisto --> Juttujen selailu  --> Helsingin Sanomat 29.10.2004Lauluja miehen heikkoudesta: stemmalaulut ja akustiset kitarat piristävät Eppujen perussointia

Juha Siren, Helsingin Sanomat 29.10.2004

Eppu Normaali ei ole vain musiikkia. Se on Suomi-ilmiö, jonka kuuntelu kietoutuu väkisinkin jokaisen omaan henkilöhistoriaan. En minäkään kuuntele Sadan vuoden päästäkin -uutuutta muistamatta, että 13-vuotiaina kellaribändimme soitti moniakin Eppujen lauluja. Ja että tein ensimmäisen haastatteluni 14-vuotiaana "omakustannelehteen", jolle Juha Torvinen ja Aku Syrjä puhuivat studiolla kesken Cocktail Bar -levyn äänitysten. Muisti tekee vanhasta fanista puolueellisen. Eppujen toivoisi onnistuvan. Vielä kerran.

Onneksi uutuus osoittautuu hyvinkin kelvolliseksi Eppu-levyksi. Se on tuotannoltaan parempi ja tempoiltaan edes hitusen ripeämpi kuin vuonna 1993 julkaistu Studio etana. Laulujen keskimitta on jälleen armeliaasti alle viiden minuutin.

Stemmalaulut ovat kiitettävästi monipuolistuneet basisti Sami Ruusukallion päästyä ääneen. Studio etanalta stemmalaulut kummasti unohtuivat, mutta nyt mainiolla Olen tuntenut sut -raidalla on jopa kaunis a cappella -kohta. Myös akustisten kitaroiden lisääminen tuoreuttaa tuttua sointia mukavasti.

Yhtye kuulostaa edelleen oikealta bändiltä, ja komppi rullaa vapautuneemmin kuin klikin kanssa soitetulla Studio etanalla. Kun paketti on nyt saatu kasaan, seuraavalla levyllä voisi ilmaisua ja tempovalikoimaa ehkä taas laajentaa. Nyt keskitempoista jolkottelua ja hajamielistä pikkailua keskirekisterissä kertyy aika paljon noin 55-minuuttiselle levylle.

Siinä Cocktail Bar -ajan haastattelussa Aku ja Juha totesivat meille koulupojille, että levylle tulisi "enemmän munaa" kuin Akun tehtaalle. Nyt moinen ei ole tavoitteena. Päinvastoin, tarkoituksellinen munattomuus ja mua heikottaa -asenne nousee jopa levyn kantavaksi teemaksi. Se on rehellistä. Se on jopa kiinnostavaa.

Avain löytyy kakkossingleltä Ei sankariainesta. Siinä Martti Syrjä laulaa, kuinka "toiset purjehtii läpi elämän jormat ojossa". Laulun kertojaminä ei kuitenkaan "elä elämää väkevää", vaan on jäänyt "elämän suureen vaivaistaloon".

Ja tätä kautta Eppu Normaali on edelleen hauska yhtye. Ei enää rehvakkaalla eikä pirteällä tavalla, vaan kohottamalla perisuomalaisen ruikutuksen niin valtavaksi, että minä-muotoon kirjoitetut sanoitukset toimivat myös parodioina.

Ruikutuksen ja parodian lisäksi sanoituksia ristiinvalottavat aidot ja liikuttavat hetket. Malliesimerkki tästä on Polttaa-raidan riimi "Enhän mä koskaan saanut oo kainaloon / mitään hikeäni parempaa". Vitsikäs riimi naurattaa, mutta sen jatko ?eikä edessäsi sydäntä oo arempaa? tuo heti mukaan uuden tason.

Martti Syrjä laulaa omalla tyylillään erinomaisesti ja vääntää sanoittajana kuluneistakin kielikuvista tuoreita ja hauskoja kaksoismerkityksiä. Myös masennuksen kuvaukset ovat mukana miltei yhtä vahvoina kuin Studio etanalla ja jo Valkoisella kuplalla. Esimerkiksi Missä olen juuri nyt? on vereslihainen tilitys, jonka neutraali ja ripeähkö esitys tosin piilottelee miehen heikkoudesta kertovan tekstin pohjimmaista järkyttävyyttä.

Tämä levy on pysyvyyden ylistys, mutta on se muutakin. Moni ostanee Eppujen uutuuden saadakseen kosketuksen kadonneeseen nuoruuteen. Mutta levy pakottaakin kuulijan kohtaamaan lähes viisikymppisten miesten mielenmaiseman, jossa elämä "lipuu hiljaa huomiseen erehdysten kautta" ja "eläjää tyhjiin pumpataan", vaikka ei muuta tekisi kuin jäitä polttelisi.

Millään muulla yhtyeellä ei ole näin paljasta sanottavaa miehen heikkoudesta. Ja noiden heikkouksien tunnustamisessa Sadan vuoden päästäkin on hyvin vahva levy.

[SULJE]


EPPU-KESKUSTELU EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!
EPPU-KESKUSTELU
EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!


KEIKKAGALLERIA: Keikkakuva
Keikkagalleriassa 1107
Eppu-keikkaa!

JUTTUARKISTO:
Juttuarkisto
""


SIVUN NIMI: Helsingin Sanomat 29.10.2004
PÄIVITETTY: 08.12.2007

Kaikki arkiston lehti­jutut ovat alkuperäisten teki­jöi­den ja kustantajien omai­suutta. Juttujen osittai­nen­kin julkaisu on kielletty ilman kustantajien lupaa.

© Eppunormaali.net
Sivun alkuun