Eppunormaali.net - Eppujen fanisivutEppunormaali.net --> Cocktail Bar --> Juttuarkisto --> Juttujen selailu  --> Helsingin Sanomat 5.12.1996Hurmosta ilman villiintymistä

Ilkka Mattila, Helsingin Sanomat 5.12.1996

Eppu Normaali täyttää kaikkien aikojen ensimmäisenä bändinä Tavastian kolmena iltana peräkkäin

Yhdeltätoista Tavastia-klubin yleisö ei jaksa enää odottaa. Ihmismassa esiintymislavan edessä tiivistyy. "Eppu, Eppu, Eppu!" kansa vaatii. Eppu Normaali on kiertueella kolmen vuoden tauon jälkeen. Helsinki kiittää paluusta täyttämällä 700 ihmistä vetävän Tavastian kolmena iltana peräkkäin.

Ensimmäiset tahdit sähköistävät tunnelman. Kädet nousevat ja yleisö laulaa mukana. Juha Torvisen kitarasta vongahtaa ensimmäinen soolo: lyhyt ja tunnusteleva, mutta jäljittelemätön.

Keski-ikää lähestyviä miehiä: Martti Syrjän pomppu nousee vieläkin korkealle, mutta ei niin usein kuin nuoruuden rajuina päivinä. Aku Syrjän posket ovat kapeat. Rumpujensa takana hän muistuttaa yhä enemmän Ringo Starria.

Kansa ei villiinny, kuten monissa aiemmissa konserteissa. Eturivin tytöt laulavat autuaina silmät kiinni. Taaempana kuusikymmenlukulainen mies laulaa myös, mutta katselee samalla valppaasti lavalle. Alkupuolen balladimaisissa kappaleissa yhtye takertelee hiukan. Kitaroita on viritettävä ja vahvistinta säädettävä.

Toisen tunnin alkaessa bändin ote tiivistyy, vauhti lavalla kiihtyy. Nyt tulee jo Lainelautaileva lehmänmaha rockn roll: muu-muupapa-muu-muupapa. Tähän ei Beach Boys pysty.

Viimeinen laulu, ja bändi kävelee takahuoneeseen, mutta rauhallisesti juhliva yleisö on sinnikästä. Se taputtaa soittajat takaisin lavalle kaksi kertaa, ja siinä se on: Poliisi pamputtaa taas. Siitä lähti bändin voittokulku Suomen punk-kansan sydämeen melkein 20 vuotta sitten, mutta vielä instituutionakin Eppu Normaalin esityksessä on uhmakasta voimaa.

"Joukkohurmiota", kuvailevat vantaalaiset Marika Jääskeläinen, 36, ja Pekka Hirvonen, 38. "Ja hurmiossa oltiin mekin."

Pariskunnan mielestä yhtyeessä oli havaittavissa pientä alkujännitystä, mutta se suli pois.

"Nuoruuden jutut tulee mieleen, sillä mä kuuntelin Eppuja jo 70-luvulla. Jatkaisivat vain samaan tahtiin", Hirvonen toivoo.

Kirsi Seitti, 20, huokaa onnellisena keikan jälkeen. Lippu ylimääräiseen konserttiin pelasti hänen syksynsä.

Alunperin yhtyeen piti esiintyä Tavastialla vain kahtena iltana. Keikat myytiin kuitenkin loppuun humauksessa, ja sen vuoksi päätettiin järjestää lisäkonsertti.

Seitti oli juuri syntynyt, kun Eppu Normaali julkaisi ensilevynsä. Herätyksen hän koki 16-vuotiaana ystävän soittamasta kappaleesta. Siitä lähtien Seitti on ollut yhtyeen uskollinen ihailija.

"Ne ovat niin aitoja ihmisiä, perussuomalaisia. Ne ovat sitä, mitä Suomi on", nuori nainen sanoo. "Lauluissa on sanomaa, joka pistää ajattelemaan. Niistä tunnistaa itsensä."

Torstai-iltana Seitti aikoo pimentää opiskelijaboxinsa ja kuunnella radiosta yhtyeen viimeisen Helsingin-konsertin.

"Mä oon vuosia odottanut, että Eput tulis Helsinkiin ja tää oli nyt se suuri kokemus. Parempaa melodista rokkia saa hakea", hehkuttaa espoolainen Juha Lamminkari, 22. Hikikarpalot ovat juuri kuivuneet otsalta.

Mies kertoo olleensa syvän masennuksen vallassa, kun ei onnistunut saamaan lippua ensimmäisiin konsertteihin. Ylimääräisellä keikalla onnisti.

Liput Tavastialle maksoivat 70 markkaa. Lamminkari kavereineen kertoo, että oman lippunsa olisi voinut myydä eteenpäin jopa 200 markalla. Tarjouksia tuli.

"Olisin minäkin maksanut vaikka kakssataa, jos se olis ollut siitä kiinni", hän vakuuttaa.

Serkukset Sannaliina Nikula, 29, ja Tuija Känsälä, 31, voivat ottaa rauhallisesti. Sisäänpääsy on turvattu kaikkiin Helsingin konsertteihin ja vielä Järvenpään keikalle lauantaina.

Nikula ja Känsälä ovat Eppu-konkareita 16 vuoden takaa. Vuosien varrella he ovat nähneet viitisenkymmentä keikkaa.

"Eppuihin ei liity pelkästään musiikki. Siihen kuuluvat koko fiilis, liftaus, soittajien ilmeet ja mieletön tunteen palo. Vain Beatles on parempi kuin Eput ja se on suomalaiselta bändiltä aika hyvin", Känsälä tiivistää.

Eppu Normaali on Tavastian johtajan Juhani Merimaan mukaan paikan varmin vetonaula. Sen suosio ei ole notkahtanut missään vaiheessa, vaan yhtye on vetänyt aina salin täyteen. Jopa Juice Leskisen konsertteihin on joskus jäänyt tilaa.Merimaan 16-vuotisen johtajakauden aikana ei Tavastialla ole myyty saman yhtyeen kolmea peräkkäistä konserttia loppuun ja vielä ilman minkäänlaista mainontaa.

"Kolme vuotta sitten Eppu lähti tauolle. Juice, Ismo Alanko ja moni muu vähensivät esiintymisiään. Tilalle tulivat Jari Sillanpää ja Isto Hiltunen. Nyt näyttää olevan meneillään imperiumin vastaisku", Merimaa arvelee.

[SULJE]


EPPU-KESKUSTELU EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!
EPPU-KESKUSTELU
EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!


KEIKKAGALLERIA: Keikkakuva
Keikkagalleriassa 1107
Eppu-keikkaa!

JUTTUARKISTO:
Juttuarkisto
"Muuttunut mies"


SIVUN NIMI: Helsingin Sanomat 5.12.1996
PÄIVITETTY: 08.12.2007

Kaikki arkiston lehti­jutut ovat alkuperäisten teki­jöi­den ja kustantajien omai­suutta. Juttujen osittai­nen­kin julkaisu on kielletty ilman kustantajien lupaa.

© Eppunormaali.net
Sivun alkuun