Eppunormaali.net - Eppujen fanisivutEppunormaali.net --> Cocktail Bar --> Juttuarkisto --> Juttujen selailu  --> Iltalehti 4.12.1996Eppu Normaali laulatti kansaa Helsingissä

Jyrki Huotari, Iltalehti 4.12.1996

- Älä mene Njet Njet!, voivottelivat suomalaiset puhtoisissa lähiöissään, kun tuhansien murheellisten laulujen maan suosituin yhtye Eppu Normaali vetäytyi keikkalavoilta. - Jee jee!, tuhannet aknepopparit hihkuivat, kun Ylöjärven paskahatut palasivat marraskuun alussa kehiin ja Akun tehdas alkoi taas suoltaa rupisia riimejä ja balladeja kaiken turhuudesta. Tiistai-iltana oli loppuunmyydyn Tavastian yleisön vuoro mylviä Eppujen vanhojen hittien tahtiin. Eppu Normaalin keikkabussi parkkeerasi tiistaina kolmeksi päiväksi Helsinkiin. Menestyksekkään paluukiertueen marraskuun alusta käynnistäneellä yhtyeellä oli edessään kolme loppuunmyytyä keikkaa pääkaupungissa.

Eput lampsivat Tavastian lavalle iltayhdeltätoista ja käynnistivät keikkansa rauhallisesti. Martti Syrjä soperteli biisien väleissä niitä näitä, eikä bändillä tuntunut muutenkaan olevan kiire minnekään.

Pantse Syrjä viritteli välillä kitaraansa ja Juha Torvinenkin ruuvaili hetken kitaravahvistimensa säätöjä ennen kuin yhtye avasi hittiputken pään kappaleella Puhtoinen lähiöni.

Vaikka yleisö oli heti keikan alkumetreiltä menossa mukana, vasta vetreämmin kulkenut Urheiluhullu sekä Kitara, taivas ja tähdet avasivat kunnolla keskellä työviikkoa rauhallisesti juhlineen yleisön äänijänteet.

Suosion huipulla

Suomen suosituimman popyhtyeen paluukiertue on sujunut enemmän kuin menestyksekkäästi. Keikat ovat järjestään olleet loppuunmyytyjä ja yhtye on saanut konserteissaan aikaiseksi hulinaa, jolloista ei ole vähään aikaan nähty.

Lahden Cumuluksessa kiertueen avauskonsertissa kansa innostui Eppujen esityksestä niin paljon, että paikalla olleiden mukaan bändin soitto peittyi paikoitellen yhtyeen hittien mukana laulaneen yleisön mylvinnän alle. Lauantaina Eput taas saivat Saarijärvellä aikaan pienoisen hysterian tupaten täyteen ahtautuneessa Kisasuojassa.

Myös Helsingin konserttien menekki oli melkoinen: Tavastian johtajan Juhani Merimaan mukaan tiistai-illan keikka myytiin loppuun ennen kuin keikan mainos edes ehti lehteen.

- Eput ovat nyt suositumpia kuin koskaan, Merimaa arvelee.

Suomi-popin tyhjiö

Vaikka Eppujen suksee on ylittänyt moninkertaisesti kaikki odotukset, yhtyeen kiertueen menestystä ei voi pitää maailman kahdeksantena ihmeenä.

Eppujen ohella myös Juice ja Ismo Alanko vähensivät vuosikymmenen taitteessa keikkailua lähes yhtäaikaisesti, eikä uusia potentiaalisesti koko kansaan vetoavia poppareita ole ilmaantunut tilalle.

Ja koska iso osa yleisöstä ei jostain syystä ole innostunut 90-luvun rockin entistä pienemmille kohderyhmille suunnatuista yrittäjistä, kansa turvautuu vanhaan ja tuttuun.

Eput ovat myös ruokkineet nostalgiaa koluamalla klubien ohella viime vuosikymmenellä kukoistaneita keikkapaikkoja, joissa yhtyeen kuulijakunta varttui Eppujen musiikkia kuunnellen.

Miljoonamyynnistä mainos etusivulle

Punk-buumin myötä popkansan tietoisuuteen noussut Eppu Normaali julkaisi debyyttisinglensä Poliisi pamputtaa taas marraskuussa 1977. Ensimmäinen kultalevy viisikolle luovutettiin kolme vuotta myöhemmin albumista Akun tehdas.

Useita hittejä sisältänyt kiekko antoi esimakua punkista kohti kevyempää ilmaisua siirtyvästä yhtyeestä, jonka ura on ollut menestystarina myös levymyynnin perusteella: nykypäivän popparit voivat vain uneksia viidestätoista kultalevystä, seitsemästä platinasta, kahdesta tuplaplatinasta ja yli 900 000 myydystä levystä.

Bändin levy-yhtiön Poko Recordsin pääjehu Epe Helenius onkin luvannut ostaa kokosivun mainoksen Hesarin etusivulle sinä päivänä, kun Eppujen levymyynti rikkoo miljoonan rajan.

[SULJE]


EPPU-KESKUSTELU EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!
EPPU-KESKUSTELU
EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!


KEIKKAGALLERIA: Keikkakuva
Keikkagalleriassa 1107
Eppu-keikkaa!

JUTTUARKISTO:
Juttuarkisto
""


SIVUN NIMI: Iltalehti 4.12.1996
PÄIVITETTY: 08.12.2007

Kaikki arkiston lehti­jutut ovat alkuperäisten teki­jöi­den ja kustantajien omai­suutta. Juttujen osittai­nen­kin julkaisu on kielletty ilman kustantajien lupaa.

© Eppunormaali.net
Sivun alkuun