Eppunormaali.net - Eppujen fanisivutEppunormaali.net --> Cocktail Bar --> Juttuarkisto --> Juttujen selailu  --> Iltalehti 2.10.1999Takin kääntö

Mattiesko Hytönen, Iltalehti 2.10.1999

Kaikki alkoi kaksi päivää ennen kuin Eppu Normaalin laulusolisti Martti Syrjä avasi suunsa. Kaksi päivää ennen Syrjää avasi suunsa Eppu Normaalin kitaristi Juha Torvinen.

Torvinen paljasti lehdistölle, miksi Eppu Normaali ei ole esiintynyt puoleentoista vuoteen, vaikka bändille on kaiken aikaa satanut esiintymistarjouksia.

Eput ovat kieltäytyneet tarjouksista, koska he tekevät hommia ainoastaan "tunnepohjalta".

Juha Torvinen oli antanut paljastuksensa julkisuuteen erikoisella hetkellä. Eppu Normaalille oli juuri tehty suuri tarjous, joka oli saanut "tunnepohjan" tuntumaan riittämättömältä syyltä tehdä töitä.

Eppujen oli ollut pakko kokoontua kahville. Kun kupit olivat tyhjät, he päättivät suostua itsenäisyyspäivän viikonlopun juhlakonsertteihin, jotka pidettäisiin Helsingin ja Turun Areena-halleissa tunnuksella Maximum Eppu Normaali.

Vaikeudet alkoivat siitä.

Eppu Normaalin viisi jäsentä eivät halunneet, että heitä verrattaisiin Mestareihin, Kirkaan, Hectoriin, Pepe Willbergiin ja Pave Maijaseen, jotka olivat heitä kymmenen vuotta vanhempia.

Eput eivät innostuneet ajatuksesta, että heidän katsottaisiin ratsastavan Suomi-rockin nostalgiabuumilla.

He kavahtivat sitä, että heitä pidettäisiin samanlaisina rahastajina kuin Mestareita.

Siinä tilanteessa Eppu Normaalin laulusolisti Martti Syrjä avasi suunsa.

Syrjä ryhtyi jakamaan lausuntoja levy-yhtiönsä Poko Rekordsin toimistosta, jossa hän ennen pitkää oli mielentilassa, jota jälkeenpäin kutsui "provosoituneeksi".

Hän julisti Ilta-Sanomille, että Areena-halleihin astuessaan Mestarit munasivat itsensä "oikein totaalisesti".

Koska Eput olivat kuitenkin sopineet, että he esiintyisivät samoissa halleissa kuin Mestarit, Syrjä keskitti kaikki henkiset voimavaransa siihen, että Eppujen ja Mestareiden välillä säilyisi hajurako.

Syrjä keksi Mestareille uuden brandin. Hän solvasi Mestareita "Metsureiksi", "neljäksi vanhaksi kehäraakiksi", jotka olivat lavalla vain soittavinaan kitaraa, ja neljän "ilmakitaristin" taustalla musiikista huolehti kahdentoista soittajan bändi.

Eput sen sijaan soittaisivat itse itsenäisyyspäivän konserteissaan, ja sen takia Eppu Normaali olisi Martti Syrjän näkemyksen mukaan Mestareita aidompi tuote.

Monet olisivat Syrjän asemassa myöntäneet rehellisesti, että raha sai Eppu Normaalin palaamaan yleisön eteen, mutta se ei sopinut nelikymppiselle miehelle, joka julkisuuteen astuessaan vetää aina päälleen kemiallisesti haalistetut vanhat farkkunsa.

Koska rahaa ei voinut mainita syyksi, Martti Syrjä oli vaikeuksissa, vaikka bändin sanoittajana hän onkin mestari vääntämään sanoja.

Syrjä näki vaivaa selittäessään, miksi Eput hyväksyivät suuren tarjouksen, vaikka olivat kieltäytyneet pienistä.

"Ei vain haluttanut mennä lavalle", Syrjä kieputteli sanoja Iltalehdessä. "Mielessä pyöri, että ei enää keikan keikan keikkaa. Nyt tilanne on kuitenkin täysin päinvastainen. Tuntuu mukavalta nähdä yleisö."

Syrjän selitys ei ollut aivan huono, vaikka hän jättikin avoimeksi kysymyksen, miksi yleisön näkeminen oli alkanut tuntua hänestä mukavalta vasta kun Eppu Normaali oli saanut mahdollisuuden rahastaa.

Mestareiden fanit raivostuivat Eppu Normaalin laulusolistin Martti Syrjän herjoista, "Metsureista" ja "neljästä kehäraakista".

Ensimmäisen kerran elämässään Syrjä sai tuntea nahoissaan, miltä tuntuu, kun ihmiset haukkuvat suoraan ja yleisön osastoissa.

Syrjä kesti ryhdikkäänä neljä päivää. Sitten hän käänsi takkinsa.

Hän perui Mestareita koskevat mielipiteensä kirjoituksessa, joka julkaistiin Ilta-Sanomissa.

Oman todistuksensa mukaan Martti Syrjä perui Mestareihin kohdistuneista "ison näköisistä" puheistaan "noin puolet", mikä oli erikoisesti sanottu mieheltä, joka perui puheistaan kaiken.

Neljässä päivässä Syrjän sanavarasto oli köyhtynyt. Peruutuskirjeessään hän ei laukonut mitään "Metsureista" tai "neljästä vanhasta kehäraakista".

Sen sijaan Syrjä ilmoitti arvostavansa Mestareita ja heidän musiikkiaan.

Kun Syrjä syytti "ison näköisistä" puheistaan sitä, että "spontaanina" ihmisenä hän oli intoutunut puhumaan ohi suunsa, niin mitä Syrjästä pitäisi ajatella?

Syrjästä pitäisi ajatella, että yksityisenä ihmisenä hän on edelleen sitä mieltä, että Mestarit ovat "Metsureita" ja "kehäraakkeja".

Entä mitä pitäisi ajatella miehestä, joka yleisön suosion menettämisen pelossa on valmis mihin tahansa?

[SULJE]


EPPU-KESKUSTELU EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!
EPPU-KESKUSTELU
EI TOISTAISEKSI KÄYTÖSSÄ!


KEIKKAGALLERIA: Keikkakuva
Keikkagalleriassa 1107
Eppu-keikkaa!

JUTTUARKISTO:
Juttuarkisto
"Martin suosikkibiisi ja suosikkifilosofi"


SIVUN NIMI: Iltalehti 2.10.1999
PÄIVITETTY: 08.12.2007

Kaikki arkiston lehti­jutut ovat alkuperäisten teki­jöi­den ja kustantajien omai­suutta. Juttujen osittai­nen­kin julkaisu on kielletty ilman kustantajien lupaa.

© Eppunormaali.net
Sivun alkuun